De Hortus Oculus is een belevingstuin voor zowel mensen met een visuele beperking als de ziende mens. De speciaal ontworpen tuin is een onderdeel van beeldenpark Land Art Delft, een groene oase vol beelden van nationale en internationale kunstenaars.
Educatief momentje van rust
Verspreid over de Hortus Ocolus staan twaalf Luisterbankjes die aanspringen zodra je erop gaat zitten. Je hoort een omschrijving van het landschap of passende verhalen en poëzie. “Dit park is heel groot. Als je aan het wandelen bent, dan wil je af en toe ook even uitrusten. Vandaar een bankje en niet een zuil met tekst die je vaker bij kunstobjecten ziet. Wij wilden twee elementen samenbrengen, namelijk een oplossing voor slechtzienden en een rustmoment in het grote park”, legt Paula uit.
Middelbare scholieren vertellen
Middelbare scholieren van verschillende scholen in Delft beschrijven de kunst en het landschap in de vorm van proza of poëzie. Bij elk van de twaalf Luisterbankjes is een passend verhaal te horen over dat stukje landschap en de kunstwerken die er staan. Paula: “Het leek ons een ideale situatie: jongeren leren wat over kunst, natuur en poëzie én ze helpen visueel beperkte mensen.”
Geluidsinstallatie door studenten TU Delft
Niet alleen middelbare scholieren werkten mee aan het project, ook studenten van de TU Delft droegen hun steentje bij. Zij maakten de geluidsinstallaties in de bankjes. Eén van de studenten, Jeroen Koot, vertelt: “De bankjes werken op zonnepanelen. In eerste instantie waren de geluidsfragmenten onafgebroken hoorbaar, maar daardoor raakte de batterij snel leeg. Nu werkt hij alleen als je erop gaat zitten. Zo is er het hele jaar door energie genoeg én zo hoeft de bezoeker niet te wachten tot het verhaal opnieuw begint.”
Luisterbankje bij de tulpenvaas
Eén van de Luisterbankjes staat bij een enorme tulpenvaas, een indrukwekkend gezicht. Paula: “Uit dit Luisterbankje klinken Turkse gedichten over de tulp. Turkse gedichten, omdat de tulp oorspronkelijk uit Turkije komt. Al in het Ottomaanse Rijk staken de sultans tulpen in hun tulband. Ze noemden de bloem dan ook Tulipan, dat tulband betekent.”
Paula koos onder meer voor een gedicht van de Ottomaanse Turkse dichter Bâḳî (Mahmud Abdülbâkî, zestiende eeuw). Het gedicht wordt voorgedragen door TU-student Ahmed Batman in een mix van Turks en Nederlands. Ahmed: “In het Nederlandse deel van het gedicht wordt de tulp onthaald met kleuren, zonneschijn en het Nederlandse landschap. Dat willen we de luisteraar laten ervaren. Het Luisterbankje staat dan ook in een typisch Nederlands landschap, midden in de polder langs een snelweg, omringd door tulpen.”
Wil je meer weten of het park bezoeken? Ga dan naar de website hortusocolus.nl.
Project van de maand
Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.
Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder: