Margreet Aantjes-Cozijnsen

Projectadviseur
Margreet Aantjes-Cozijnsen Fonds 1818

Werkdagen

Dinsdag en donderdag.

Werkgebied

Leidschendam-Voorburg
Westland

Spreekuur

Margreet houdt iedere eerste en derde donderdag van de maand online spreekuur.

Spreekuur Westland

Spreekuur Leidschendam-Voorburg

Maak kennis met Margreet

Margreet Aantjes is onze projectadviseur voor Westland, de gemeente waar ze niet woont maar zich wél thuis voelt. “Westlanders denken in mogelijkheden en oplossingen. Het zijn inventieve en betrokken doeners. Daar beweeg ik me heel graag tussen.”

Voordat Margreet Aantjes in 2002 bij Fonds 1818 kwam werken, had zij al een veelzijdige carrière achter de rug. “Ik vind veel leuk en ben nieuwsgierig. Als meisje wilde ik naar de sociale academie of medicijnen studeren. Het werden een paramedische opleiding en later, naast mijn werk als orthoptist, een rechtenstudie. Daar heb ik veel voldoening en plezier uit gehaald.”

Vertrouwd met filantropie

Al in die vroegere werkjaren raakte Margreet bekend met de wereld van de filantropie. “Ik deed vrijwillig bestuurswerk voor een jeugdzorginstelling en schoolbestuur en ik heb me jarenlang als secretaris ingezet voor de See You Foundation voor visueel beperkten in ontwikkelingslanden, een stichting die door mijn ouders is opgericht. Vóór Fonds 1818 werkte ik voor een onderwijskoepel en een belangenorganisatie voor beroepskunstenaars. Zo had ik al raakvlakken met verschillende maatschappelijke thema’s. De stap naar Fonds 1818, die ik in 2002 zette, was wat dat betreft dus een mooie overgang.” 

Niet lullen maar poetsen in Westland

Margreet werd bij Fonds 1818 aangenomen als adviseur voor het toenmalige VSB Fonds Westland, later Fonds Westland en inmiddels ingelijfd door Fonds 1818. “Ik kende Westland destijds alleen van wandelingen over het strand, dus er viel voor mij een hele wereld te ontdekken. Dat heb ik met enorm veel plezier gedaan. 

Het contact met alle initiatiefnemers in de gemeente verloopt heel prettig. Dat komt niet in de laatste plaats door hun ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit. Voor mij is de Westlander heel daadkrachtig, direct, open, creatief en betrokken. Heeft iemand een probleem, dan staan er altijd wel mensen in de buurt klaar die de handen ineenslaan en het proberen op te lossen.”

Kassen bij zorginstellingen en drive-inn-musical

Het Westlandse denken in mogelijkheden en oplossingen tekende zich volgens Margreet scherp af in coronatijd. “In die eerste lockdown las je overal in de krant verhalen over mensen die gescheiden waren van hun dierbaren in zorginstellingen. Westlander en oud-architect Piet van der Valk kwam met een inventieve oplossing: glazen minikassen met plexiglas tussenwand waarin mensen elkaar toch konden ontmoeten. De gemeente, Fonds 1818 en de instellingen sprongen aan boord en hup, in no time stonden die kassen er.

In die tijd had je ook de drive-inn-musicals op het terrein van de Rabobank in de Lier. Basisscholen konden hun eindmusicals niet opvoeren in de scholen zelf, omdat mensen daar te dicht op elkaar gepakt zaten. Een drive-inn-musical is dan zo’n ludieke oplossing!”

Gemeente vol vrijwilligers

Margreet is vol lof over het grote aantal vrijwilligers dat actief is in Westland. “Voor mijn gevoel hangt dat samen met de tuinderscultuur. Het vroege opstaan, de taakjes die je al vanaf je kinderjaren krijgt; daardoor leer je wel je handen uit de mouwen steken.”

“De tuinderscultuur heeft Westland heel veel bevlogen vrijwilligers gebracht.”

Kan Margreet mooie voorbeelden noemen van Westlandse projecten die gedragen worden door vrijwilligers? “Die zijn er volop. Ik denk nu aan het Westlands Museum voor streek- en tuinbouwhistorie, dat een expositie over de jeugdcultuur in Westland op touw zet waarbij alles en iedereen wordt betrokken. Ook heel mooi is de Groente- & Fruitbrigade, die eten levert aan de Voedselbanken. En de Plusbus, waarvoor een vracht aan vrijwilligers zich inzet voor het vervoeren van ouderen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.” 

In de haarvaten van de wijken

Niet alleen met de aanvragers, maar ook met de andere fondsen en overkoepelende organisaties werkt Margreet goed samen. “Vitis Welzijn wil ik zeker noemen. Deze welzijnsorganisatie is actief in de haarvaten van Westland. Mede dankzij de sociaal makelaars met wie ze werken, weten ze precies wat er in alle wijken speelt. Voor mij is het heel fijn om even met de sociaal makelaars te sparren als we aanvragen vanuit bewoners ontvangen.” 

Jurist leeft voort

Naast een betrokken projectadviseur voor Westland, heeft Fonds 1818 met Margreet natuurlijk ook een professionele jurist in huis. Van het opzetten van het AVG-beleid tot het doorspitten van de juridische kant van donatiecontracten; ze helpt op dit gebied graag waar dat kan. “Zo raak ik de jurist in mij niet uit het oog.”