Michel Nivard

Projectadviseur
Michel Nivard Fonds 1818

Werkdagen

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Werkgebied

  • Den Haag - Laak, Scheveningen, Leidschenveen-Ypenburg en Haagse Hout
  • Hillegom
  • Katwijk
  • Lisse
  • Noordwijk
  • Teylingen
  • Zoetermeer
  • Zoeterwoude

    Spreekuur 

    Michel houdt iedere tweede maandag van de maand online spreekuur. 

    Spreekuur Bollenstreek en Haagse stadsdelen

    Spreekuur Zoetermeer en Zoeterwoude

    Nevenfuncties

    • Bestuurslid Stichting Ons Thuis
    • Lid adviescommissie van het Haagse Groene Kruis Fonds

      Maak kennis met Michel

      Als geen ander kan Michel meepraten over Fonds 1818. Hij stond aan de wieg van het fonds dat in 1992 voortkwam uit de verkoop van de Haagse Nutsspaarbank. Sindsdien heeft de projectadviseur Fonds 1818 zien uitgroeien van een klein fonds met een handvol medewerkers tot de professionele organisatie die het nu is. Er is door de jaren veel veranderd, maar de kernaanpak is hetzelfde gebleven. “Al vanaf het begin kijken we naar de mens achter de aanvrager.” 

      Fondsen zijn veel belangrijker geworden

      Het was “maar een tussendoorbaantje”, de werkplek die Michel begin jaren 90 na zijn rechtenstudie vond bij het VSBfonds in Utrecht. Niets bleek minder waar. Hij kreeg de vraag of hij wilde helpen met het opzetten van een vergelijkbaar fonds voor de regio Den Haag. Dat werd later Fonds 1818, de organisatie waar Michel tot op de dag van vandaag met veel plezier en betrokkenheid werkt als projectadviseur.

      “Mijn ouders vonden het maar niks dat ik voor een fonds ging werken. Een beetje geld weggeven. Ze zagen liever dat ik een serieuze baan zou vinden”, vertelt Michel met een glimlach. “Het is tekenend voor de rol die een fonds destijds speelde. Een donatie werd vaak nog gezien als de kers op de taart en de overheid was er om die taart te financieren. Nu zijn we veel meer een gespreks- en samenwerkingspartner. Je ziet het groeiende belang van fondsen ook aan bepaalde studies die inmiddels bestaan, zoals de studie filantropie.”

      De Bollenstreek en Laak barsten van de inspirerende mensen en ideeën

      Alle projectadviseurs van Fonds 1818 hebben hun eigen gemeenten of stadsdelen onder hun hoede. Michel gaat over de donatieaanvragen uit Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Teylingen en het Haagse stadsdeel Laak. Michel: “De Bollenstreek spreekt me erg aan vanwege de hechte en kleine gemeenschappen. Bovendien zijn er een paar heel enthousiaste mensen actief, onder wie Loes Olivier van het Welzijnskwartier, die altijd de samenwerking met ons zoeken. Dat geeft veel energie en inspiratie. De lijntjes zijn ook kort door mijn band met twee lokale fondsen: het Jacoba van Beierenfonds Teylingen en Lokaal Fonds Lisse.

      Over inspirerende mensen gesproken: die vind je ook volop in het Haagse stadsdeel Laak. Ik vind het heel fijn dat ik betrokken ben bij de Laakse projecten die ik al jaren een warm hart toedraag, zoals het Vadercentrum ADAM, dat vaders in achterstandssituaties ondersteunt en stimuleert, en de sociale activiteiten van Laakse Lente, de stichting van het onvermoeibare echtpaar Leo en Netty Olffers.”

      Betrokken vanaf het begin 

      Doordat Michel al vanaf het eerste uur aan Fonds 1818 is verbonden, heeft hij ook een rol gespeeld bij de oprichting van bepaalde organisaties die nu niet meer weg te denken zijn. Michel: “Een dierbaar voorbeeld is de Boodschappen Begeleidingsdienst (BBD) voor ouderen en mindervaliden in Den Haag. Van BBD-directeur Harry Wassenaar heb ik destijds veel geleerd over ouderen en eenzaamheid. Ik kon hem op mijn beurt wegwijs maken in de wereld van fondsenwerving. Die uitwisseling van kennis geeft heel veel voldoening.”

      Trainer Fondsenwerving

      Nieuwe aanvragers wegwijs maken in de wereld van fondsenwerving is iets wat Michel nog altijd doet. Zo is hij één van de trainers Fondsenwerving binnen Fonds 1818. Michel: “Elke training leer ik tien tot twaalf (toekomstige) aanvragers vanuit onze hele regio kennen die vaak net zijn gestart met hun project. Hun vragen maken me ervan bewust dat niet alles vanzelfsprekend is en dat het echt een toegevoegde waarde is dat wij deze kennis als fonds kunnen delen. En natuurlijk kijk ik nu al uit naar al die mooie maatschappelijke organisaties en projecten die zullen ontstaan uit de eerste ideeën die in de trainingen met ons worden gedeeld.”