Buurttuin zorgt voor saamhorigheid

José, Christine en Vincent wonen in de Zoetermeerse wijk Palenstein. Begin dit jaar deden zij een aanvraag bij Fonds 1818. Ze hadden ongeveer 500 euro nodig om het adoptiegroen in hun buurt – dat ze met nog zeven andere buurtbewoners beheren - uit te breiden en mooier te maken. Van dit geld kochten ze schelpen, palen om wilgen doorheen te vlechten, planten voor de borders en een dompelpomp. Waarom Fonds 1818 dit steunt? Projectadviseur Carien Janssen van Raay legt het uit.

Buren werken in buurttuin Ambachtsheerlijkheid in Zoetermeer

“Op het eerste gezicht zou je misschien niet denken dat de aanschaf van schelpen en planten bijdraagt aan de verbetering van de maatschappij. Maar juist het sámen verbeteren van je leefomgeving kan enorme impact hebben op de sfeer en het functioneren van de wijk”, legt Carien uit. “Samen doen levert gesprekken op, buren leren elkaar kennen en dat zorgt voor tolerantie. Je begrijpt elkaar beter en je bent eerder geneigd naar elkaar om te zien als je elkaar kent.”

Stukje adoptiegroen laat alle zintuigen prikkelen

De drie initiatiefnemers José, Christine en Mart willen in hun buurttuin alle zintuigen laten prikkelen: bessen en kruiden om te proeven, bloemen en kruiden om te ruiken, planten en bloemen om te zien, schelpen om te voelen en horen als je eroverheen loopt. Hierdoor kan iedereen uit de buurt - dus ook mensen met een beperking - van de tuin genieten.
Christine: “Het omzien naar elkaar wordt door ons stukje adoptiegroen enorm gestimuleerd. Het is een ontmoetingsplek geworden voor bewoners, het versterkt de onderlinge verbinding. Dat de buurt er mooier van wordt is een leuke bijkomstigheid. Bezoekers waaronder buurtgenoten, politici en ambtenaren uit Zoetermeer, noemen het een ‘parel’.”

Projectadviseur Carien weet bij Fonds 1818 als geen ander hoeveel impact natuur kan hebben op het leefklimaat en de onderlinge contacten in een wijk. “Het omzien naar elkaar wordt duidelijk merkbaar als je samen werkt aan je leefomgeving. Daarom steunt Fonds 1818 dit soort projecten.”

Wat is adoptiegroen?

Adoptiegroen is een openbaar stukje natuur in de buurt of wijk dat aangeplant en onderhouden wordt door meerdere bewoners. Het stukje groen blijft altijd eigendom van de gemeente. Je mag het niet aan jouw eigen tuin toevoegen.

Wil jij ook samen met je buren een stukje groen opknappen? Kijk dan of je in aanmerking komt voor een donatie van Fonds 1818.

Bewonersinitiatief

Bewoners die oog hebben voor elkaar en voor hun buurt of straat: daar draait het om bij onze bewonersinitiatieven. Vier keer per jaar geven we donaties van 250 tot 1.500 euro aan enthousiastelingen uit onze regio die van aanpakken weten.

Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Natuur & Milieu