Het Oppimp Atelier: voor ontmoeting en duurzaamheid

Creatief bezig zijn, andere mensen ontmoeten én de wereld een stapje vooruithelpen. Daar draait het om bij het project Het Oppimp Atelier in de Haagse wijk Mariahoeve. Fonds 1818 steunt dit project van Stichting Cultuurgebaar. 

Het Oppimp Atelier in de Haagse wijk Mariahoeve

Onder begeleiding van professionele kunstenaars kunnen buurtbewoners hun eigen kleding oppimpen. Dat leert bewoners dat ook zij op een kleinschalige manier kunnen bijdragen aan duurzaamheid en het milieu. Tegelijkertijd geeft het bewoners een positieve stimulans om naar buiten te gaan en elkaar te ontmoeten.

Minder vervuiling én minder eenzaamheid

Een van de meest vervuilende industrieën wereldwijd is de textiel- en mode-industrie. Het Oppimp Atelier is een aanzet om mensen te stimuleren vaker hun kleding op te pimpen. Als iedereen langer met zijn of haar kleding doet, dan zal er minder geproduceerd hoeven worden en is er minder vervuiling. 

Door een atelier midden in de wijk neer te zetten, geeft stichting Cultuurgebaar de bewoners van Mariahoeve een creatieve ontmoetingsplek. Iets wat de wijk erg mist. Dankzij Het Oppimp Atelier komt er meer dialoog, verbinding en dus meer onderling begrip. Het project brengt mensen op een creatieve manier samen.

Het Oppimp Atelier is een mobiele unit, op maat gemaakt van gerecycled materiaal door de eigenzinnige Haagse architect Denis Oudendijk. Het is een tijdelijk atelier dat zes weken staat. Het biedt ruimte voor voorbeelden van opgepimpte kleding. En omdat alle activiteiten analoog gebeuren, is er geen elektriciteit nodig. Na afloop van het project verhuist het atelier naar een andere wijk of keert het terug naar de bouwplaats en worden de materialen hergebruikt.

Het Oppimp Atelier in de Haagse wijk Mariahoeve
De directeur van Fonds 1818, Sanne ten Bokkel Huinink, kreeg een opgepimpte stropdas cadeau bij de opening van Het Oppimp Atelier op 14 september 2022.

Voorbij Het Oppimp Atelier

“Wij zijn voorstander van doorvertellen, dus als onze kunstenaars hun klasje in Mariahoeve hebben gehad, dan kunnen zij doorreizen naar een andere wijk of stad. Buurtbewoners kunnen hun opgedane kennis toepassen en hun eigen creatieve groepjes oprichten”, vertelt Carola Kruijswijk van Stichting Cultuurgebaar. De stichting stimuleert bewoners om voorbij Het Oppimp Atelier te denken; om een breicirkel op te richten of aan te sluiten bij een bestaand Repareercafé. Zo blijft verduurzaming in het dagelijks leven. 

Wil je weten waar Het Oppimp Atelier staat? Kijk dan op de Facebookpagina van Stichting Cultuurgebaar en laat je inspireren!

Amateurkunst

Fonds 1818 steunt uitingen van amateurkunst met een duidelijke sociaal-maatschappelijke functie. Het gaat om initiatieven waarbij het samenkomen van bevlogen en vrijwillige deelnemers minstens zo waardevol is als de kwaliteit van de uitvoering of het eindproduct zelf. 

Sinds 2021 werkt Fonds 1818 met een aangescherpt donatiebeleid. In dit artikel lichten we ons aandachtsgebied Amateurkunst wat uitgebreider toe