Voor bijna iedereen is het leven sinds het uitbreken van de coronacrisis minder kleurrijk, maar de één heeft het zwaarder dan de ander. Vooral in de eerste lockdown zag je overal ludieke initiatieven om mensen een hart onder de riem te steken. Met de aanhoudende pandemie worden de gevoelens van eenzaamheid er bij veel mensen niet minder op, integendeel. Het is dus belangrijk dat we blijven omzien naar mensen die extra steun en aandacht kunnen gebruiken. In Leiderdorp zit dat wel goed. Daar zijn de Geluksbrengers actief. Fonds 1818 gaf een donatie aan dit sympathieke bewonersinitiatief.
Klein gebaar, groot geluk
“Het begon op een zondagochtend in januari met het stoepkrijten van hartjes voor de deuren van mensen in mijn straat”, vertelt initiatiefnemer Carlijn French. “In het hartje zette ik potjes geluk, met een kaartje dat je kunt doorsturen naar een dierbaar iemand, een origami kraanvogeltje, een beschilderd steentje en een vlaggenlijntje. De reacties waren zo enthousiast dat al snel meer mensen aanhaakten en wilden meehelpen.”
De groep van Geluksbrengers groeit nog steeds. Carlijn: “Buurtgenoten leveren lege potjes in, helpen met kaartjes maken, kraanvogeltjes vouwen en hartjes haken en gaan mee op pad. In het begin deed ik het voor iedereen in mijn straat. Nu gaan we gerichter langs bij mensen, bijvoorbeeld in seniorencomplexen, met gevulde manden en bloemen. Mensen vinden het superfijn, ze reageren heel warm. We werken nu aan een persbericht voor de lokale krantjes en posters waarmee we nog meer Geluksbrengers én Geluksontvangers hopen te vinden, niet alleen in Leiderdorp maar ook in Leiden.” Iedereen die een bijdrage wil leveren kan voor meer informatie naar de website van De Geluksbrengers.
Wil je ook geluk brengen in jouw straat, buurt of wijk, met een initiatief dat jouw omgeving groener, socialer, inclusiever of sportiever maakt? Lees dan meer over onze bewonersinitiatieven.
Bewonersinitiatief
Bewoners die oog hebben voor elkaar en voor hun buurt of straat: daar draait het om bij onze bewonersinitiatieven. Vier keer per jaar geven we donaties van 250 tot 1.500 euro aan enthousiastelingen uit onze regio die van aanpakken weten.
Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder: