De minibieb: een middel om de buren te leren kennen

“Via de minibieb kunnen we weer met elkaar in contact komen”, vertelt Jan Hendrik Galdiga. Hij woont in een wijk met een actieve buurtvereniging. Nu de pandemie min of meer voorbij is kunnen de bewoners weer gezellige dingen doen. Op de vierde zaterdag in september – Burendag - vierden zij de opening van een gloednieuwe minibieb: een klein bewonersinitiatief met grote impact voor de bedrijvige buurt in Zoetermeer. 

Een gloednieuwe minibieb in Zoetermeer wordt volgeladen met boeken

De minibieb is van de buurt. Iedereen mag er boeken in achterlaten en eruit pakken. Je hoeft er geen lidmaatschap voor af te sluiten en je krijgt geen boete als je de boeken niet terugbrengt. De bieb hangt op een centrale plek in de wijk waar veel bewoners langskomen onderweg naar werk of school. 

De buurt samenbrengen

“Het kastje is een middel om de buurt samen te brengen”, vertelt Jan Hendrik. Na een lange lockdown komen de buren weer voorzichtig bij elkaar. Dat is uiteindelijk goed voor het onderlinge begrip en de tolerantie in de wijk. De nieuwe minibieb die op de hoek van de Nesciohove en Van Schendelhove in Zoetermeer hangt, is een van de vele initiatieven die buurtvereniging Albertshoven – waar Jan Hendrik in zit - daarom heeft genomen. 

De vereniging bestaat sinds 1976 en heeft al jaren ruim 180 leden. Het hele jaar door worden diverse activiteiten voor en door de bewoners georganiseerd, denk aan de intocht van sinterklaas, speur- en lampiontochten, kindercircus, poppenkastoptredens, wijkmilieudagen en veel meer. Zo houden ze de band tussen buurtgenoten goed en heten ze nieuwe bewoners welkom. Voor de coronatijd organiseerde Albertshoven ook praktische bijeenkomsten over bijvoorbeeld EHBO, duurzaamheid, veiligheid en woningonderhoud. 

“Het is voor ons zo vanzelfsprekend dat we er voor elkaar zijn. In zware tijden, maar ook voor simpele alledaagse dingen. Als iemand een lange ladder nodig heeft, dan stel je de vraag in onze Whatsappgroep en staan er in no time drie ladders voor je deur”, vervolgt Jan Hendrik. “Er is zelfs een "Tool-o-theek" waar leden tegen een kleine bijdrage bijzonder gereedschap zoals een grondboor of hogedrukspuit kunnen lenen.”

Een donatie maakt het af

“Toen we op Facebook een bericht van Fonds 1818 voorbij zagen komen over bewonersinitiatieven kregen we veel suggesties van de bewoners.” Burendag kwam eraan en de ideeën stroomden binnen. De vereniging deed een aanvraag bij Fonds 1818 voor het aankopen van een minibieb. Het kastje is gemaakt op een sociale werkplaats in Leiden, een buurvrouw verzorgde de belettering en de bewoners hebben het zelf gemonteerd en afgelakt.

Tijdens de opening kreeg iedereen een hapje en drankje. Jan Hendrik: “We hebben een fanatieke kok en BBQ-er in de buurt, dus dankzij hem en de bijdrage van de gemeente was er ook nog wat te eten. Zo werken we met z’n allen samen om het gezellig te maken. We doen het vrijwillig omdat we het leuk vinden, maar het is wel fijn dat we het kastje konden kopen met het geld van Fonds 1818.”

Wil je ook zoiets organiseren met jouw buren? Dat kan ook zonder buurtvereniging. Als jullie maar met drie initiatiefnemers zijn. Kijk op onze pagina voor bewoners of jullie voldoen aan de voorwaarden.

Toegang tot boeken dankzij Fonds 1818

In 2014 maakte Fonds 1818, samen met minibieb.nl de plaatsing van honderden minibiebs mogelijk. Kinderboerderijen en speeltuinverenigingen konden gratis een minibieb aanvragen via het fonds. Buurtbewoners kregen een flinke korting. Dit deed het fonds om samenkomen en meer lezen te stimuleren. Dankzij dit programma zijn er in de regio ruim 260 minibiebs gekomen. Lees hier meer over dit programma. Je vindt er ook inspirerende verhalen.

Bewonersinitiatief

Bewoners die oog hebben voor elkaar en voor hun buurt of straat: daar draait het om bij onze bewonersinitiatieven. Vier keer per jaar geven we donaties van 250 tot 1.500 euro aan enthousiastelingen uit onze regio die van aanpakken weten.

Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Vrijwilligerswerk