Inloophuis Carma: "Mensen die begrijpen wat kanker met je doet"

De koffie staat te pruttelen in de keuken en de gasten druppelen binnen in de huiskamer van Inloophuis Carma in Naaldwijk. Er ontstaan gesprekken naar aanleiding van één gemene deler: kanker. In een huiselijke sfeer zijn mensen die kanker hebben (gehad) en iedereen die ermee te maken heeft welkom voor een praatje. “Deze warme omgeving maakt dat onze gasten zich veilig en op hun gemak voelen”, vertelt Mariska Bakker, coördinator bij Carma. Zij vroeg een donatie aan bij Fonds 1818 voor het vervangen van de vitrages.

Inloophuis Carma: lotgenoten praten in huiselijke sfeer over kanker

Bij Carma worden – naast de inloopochtenden – wekelijks onder andere yogalessen, schrijfavonden en creatieve workshops georganiseerd. Mariska: “Wij doen dit om mensen die te maken hebben met de nare ziekte kanker te helpen hun kracht terug te vinden. Dit Inloophuis is een volwaardig woonhuis. De mannenclub – mannen die geraakt zijn door kanker – gebruiken de tuinkamer voor hun lotgenotenbijeenkomsten en in de balkonkamer geven we onder andere massages.” 

De omgeving zorgt voor ontspanning

De een vindt het fijn om te praten over zijn of haar ziekte en de ander zoekt juist afleiding. Het Inloophuis Carma is hoe dan ook een sfeervolle plek voor lotgenoten om bij elkaar te komen. Die sfeer is nou juist zo belangrijk om goed te kunnen ontspannen. Toen het huis in 2017 door Carma in gebruik werd genomen, hingen er vitrages. Inmiddels vier jaar later zitten de gaten erin. Tijd voor nieuwe raambekleding. Met een kleine bijdrage van Fonds 1818 konden Mariska en haar collega’s, met een fixe korting van de gordijnenboer, plisségordijnen in een warme taupe kleur kopen en nieuwe vitrages. Fonds 1818 vindt dit soort (kleine) investeringen belangrijk als die bijdragen aan het goed functioneren van zo’n belangrijke plek als Inloophuis Carma. 

“Ik voel me thuis bij Carma”

Esther Kouwenhoven is te gast bij Carma en volgt sinds kort een training tot gastvrouw. “Ik heb zoveel gehad aan deze plek en deze mensen. Mensen die begrijpen wat kanker met je doet. Toen ik hier in 2020 kwam naar aanleiding van mijn borstkanker, voelde het alsof ik in een warm bad stapte. Ik ben hier niet meer weg te slaan; ik ben vrijwilliger geworden. We doen hier lekker creatief; we maken schelpenkransen, we schilderen, doen aan bloemschikken. Door met mijn handen bezig te zijn kan ik mijn gedachten even uitschakelen. Tijdens de lotgenotenbijeenkomsten voel ik herkenning en krijg ik tips en adviezen die alleen mensen mij kunnen geven als ze deze ziekte ervaren hebben.”

Heb jij ook een (kleine) bijdrage nodig om jouw maatschappelijke project aan te kleden? Kijk dan op onze aanvraagpagina of je voldoet aan de voorwaarden.

In 180 woorden

Kort maar krachtig: soms zijn er maar weinig woorden nodig om de noodzaak, invloed of waarde van een initiatief over te brengen. 180 woorden in dit geval.

Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder:  

Zorg