Foto door Suzanne Janssen - De Beeldige Meisjes
Hoewel de drie organisaties elkaar vinden in het doel om iedereen te laten meedoen en mensen te laten ontdekken waar hun interesses en talenten liggen, verschillen ze van elkaar in de aanpak en bijkomende ambities. Van sociaal ondernemen met vilt of koffie, tot het inzetten van ontwikkelmakelaars die de behoeftes van mensen naadloos aanvoelen.
Bekijk hieronder de video die we maakten over deze onmisbare projecten!
i-did: viltfabriek die verbindt
De term ‘verbinden’ hoor je zo vaak op zo veel plekken voorbijkomen dat het bijna nietszeggend wordt. Maar als het ergens op van toepassing is, dan wel op i-did. In een prachtige lichte, hoge en open ruimte in de Televisiestraat in Den Haag is alles en iedereen met elkaar verbonden. De tekentafels van de ontwerpers tussen de naaimachines van het atelier. Een sfeervolle lunch- en vergaderplek tussen de cabines waarin mensen taalles en andere ondersteuning krijgen.
Met langdurig werkelozen, ook deelnemers die nooit gewerkt hebben, maakt i-did producten van vilt die bijdragen aan een duurzame textielketen. Deelnemers worden begeleid naar de arbeidsmarkt en resttextiel krijgt een nieuwe functie. Naast de naaiateliers van i-did heeft de onderneming met steun van Fonds 1818 in het Haagse pand een eigen vezel- en viltfabriek opgericht voor de verwerking van de textielresten.
KopieKoffie ziet mensen
KopieKoffie is een print- en koffiezaak in de buurt Buitenhof in Delft. Een plek die een positieve sfeer brengt in de wijk. Bij KopieKoffie zijn werkplekken, zowel vrijwillig als betaald, voor mensen die al lange tijd niet gewerkt hebben.
Het is een sociale onderneming, gestart door bewoners van Buitenhof, waar mensen hun talenten kunnen ontwikkelen. Zo kun je er meedoen met de training tot barista, zoals Raymond uit de video, of tot printmedewerker. Buurtbewoners kunnen er flexwerken, een krantje lezen of deelnemen aan activiteiten en gezelschapspelletjes, van bingo en sjoelen tot schaken en rummikub.
BuZz zoekt naar “sprankeltje in het hart”
Stichting BuZz is er voor Leidenaren voor wie het door allerlei omstandigheden, zoals schulden, taalachterstand, beperking, psychische oorzaken en sociaal isolement (even) niet lukt om mee te doen. Vanuit de overtuiging dat iedereen talenten heeft, zet het BuZz-team zich in om de mensen te helpen ontwikkelen. Het aanleren van basisvaardigheden om zelfstandig mee te kunnen doen aan de maatschappij staat hierin centraal.
Mensen die voor het eerst bij BuZz komen, worden gekoppeld aan een ontwikkelmakelaar, zoals Anita van der Voort uit de video. “Samen gaan we op zoek naar dat sprankeltje in hun hart”, vertelt Anita. De lessen en activiteiten die BuZz voor de deelnemers organiseert vinden door heel Leiden plaats in Buurt Ontmoetingsplekken, ook wel BOP genoemd.
Werk je ook aan een project waardoor mensen zich weer nuttig, energiek en gezien voelen? Kijk dan snel of je in aanmerking komt voor het aanvragen van geld bij Fonds 1818!
Project van de maand
Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.
Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder: