Vrijwilliger Amber staat in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Op de achtergrond zitten muzikanten te spelen, maar verder is de grote ruimte leeg. Het is één van de foto’s die Nancy en haar team lieten maken voor een bijzondere Vier het Leven-expositie, komend najaar te zien in het Provinciehuis Zuid-Holland. “We hebben een aantal van onze vaste vrijwilligers geportretteerd in de lege theaters, musea en ander culturele zalen die vanwege het coronavirus gesloten waren. Op die manier laten we zien dat we de vrijwilligers en podia niet uit het oog verliezen en dat we ons weer enorm verheugen op volgepakte zalen.”
Sfeer van weleer
Voordat corona het bruisende culturele leven lamlegde, maakte Vier het Leven in de regio Den Haag en Leiden jaarlijks zo’n tweeduizend contactmomenten mogelijk tussen ouderen en vrijwilligers. Nancy: “De stichting is ontstaan vanuit het gevoel dat we ouderen een avond willen geven zoals ze die van vroeger met hun partners kennen: mooie kleding aan, de dames opgetut, gezellig samenzijn en je dan heerlijk onderdompelen in die prachtige film of voorstelling”.
Bij een uitje koppelt de organisatie gemiddeld drie deelnemers aan elkaar die onder begeleiding van een vrijwilliger samen op stap gaan. “Maar we zijn hier niet heel strikt in”, vult Nancy aan. “Soms vraagt de situatie om een andere samenstelling, meer vrijwilligers of juist een kleiner groepje, bijvoorbeeld wanneer een deelnemer rolstoelgebonden is. Voor ons staat de beleving van de ouderen voorop.”
Voor de meeste deelnemers blijft het niet bij eenmalige ontmoetingen. “Je komt bij verschillende uitjes toch al snel dezelfde mensen tegen, bijvoorbeeld doordat je een liefde voor musicals deelt. Dat schept een band. Het leidt dan ook regelmatig tot bijzondere, blijvende contacten.”
Hechte banden
Niet alleen tussen de ouderen onderling kunnen er hechte banden ontstaan, maar ook tussen de deelnemers en de vrijwilligers. “Alleen al doordat ze in dezelfde buurt wonen, treffen ze elkaar vaker. Veel van onze vaste vrijwilligers helpen jarenlang, dan leer je elkaar goed kennen.”
In de afgelopen coronatijd veranderde de rol van de vrijwilligers. “Van begeleiders of planners werden zij ineens belmaatjes”, vertelt Nancy. “Vrijwilligers belden met de deelnemers om te vragen hoe het met hen ging, maar ook om bijvoorbeeld na te praten over een online voorstelling die ze elk achter hun eigen scherm hadden bekeken. Het leverde bijzondere gesprekken en momenten op – maar veel liever zien we ze natuurlijk samen in een concertzaal zitten.”
Herstart in september
Omdat het nog onzeker is hoe alles loopt, wordt Vier het Leven vanaf september rustig opgestart met een klein programma. Nancy: “Los van de situatie en regels van dat moment, is het ook de vraag of we in dezelfde financiële constructie kunnen doorgaan. Met de culturele podia hadden we altijd een regeling van één vrijkaart voor de vrijwilliger op drie betaalde kaarten voor de deelnemers. Nu zij allemaal zo hard geraakt zijn door de crisis, is het natuurlijk de vraag of we op die voet verder kunnen. Dat zullen we goed moeten aftasten. De wil is er in ieder geval vanuit alle kanten.”
Nieuwe vrijwilligers gezocht
Vier het Leven heeft een breed bestand van vrijwilligers; van gepensioneerden tot jongeren. Woon je in de regio Haaglanden en vind je het leuk om je als vrijwilliger aan de stichting te verbinden? Meld je dan aan! Nancy: “We zoeken niet alleen begeleiders, maar ook mensen die willen helpen met het plannen van de uitjes, administratieve taken of de PR.” Ga voor meer informatie naar de site van Vier het Leven of stuur een e-mail.
Maakt jouw organisatie zich ook op voor het leven ná corona en kun je nog een donatie gebruiken voor jouw maatschappelijke project? Kijk dan snel of je bij Fonds 1818 aan het juiste adres bent!
Project van de maand
Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.
Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder: