Wij-Wei-Bank: voor rustzoekers én actievoerders

De afgelopen jaren is de Haagse Weimarstraat – met name het 'derde deel' van de lange winkelstraat – regelmatig negatief in het nieuws. Dieptepunt was de schietpartij in de zomer van 2020. Bevlogen buurtbewoners komen in actie om hun straat terug te ‘claimen’. Hun eerste stap is de Wij-Wei-Bank. Onder een dak van druiventrossen kunnen buurtgenoten gezellig samenkomen en meedenken over de toekomst van de straat. 

Initiatiefnemers van de Wij-Wei-Bank: v.l.n.r. Guus Frenaij, Stephen Tas, Eline Keus en Floor Guldemond.

Op de foto: initiatiefnemers van de Wij-Wei-Bank: v.l.n.r. Guus Frenaij, Stephen Tas, Eline Keus en Floor Guldemond.

“Volgens mij moeten we hier gewoon mee doorgaan. Niet alleen de Weimarstraat, maar in nog veel meer straten. Het wordt tijd dat we die keuzes gaan maken.” Wethouder Robert van Asten (Mobiliteit en Cultuur) sprak deze woorden op zaterdag 26 juni bij de feestelijke opening van de Wij-Wei-Bank. 

“Het is vastgelegd op video, hier gaan we hem aan houden”, zegt initiatiefnemer Guus Frenaij met een knipoog maar tegelijk serieuze toon. “Het is zacht gezegd best lastig om de gemeente goed mee te krijgen en écht samen op te trekken”, vult zijn buurtgenoot Stephen Tas hem bij. “Jammer, want dan zouden we in onze ogen zoveel meer kunnen bereiken.”

Een eerste stap

Een enthousiast team van vrijwilligers uit de buurt, onder wie Guus en Stephen, bedacht de Wij-Wei-Bank: een bijzondere ontmoetingsplek in een straat die het moeilijk heeft, onder andere door leegstand, overlast en criminaliteit. De Wij-Wei-Bank is een zogeheten ‘Parklet’, een bouwwerk op de plaats van precies één parkeerplek. De plantjes die groeien langs de twee picknicktafels op een houten plateau zijn nu nog klein, maar straks kunnen de mensen zitten onder een dak van groen en druiventrossen.  

Guus: “Wij zien de Wij-Wei-Bank als een eerste stap in de goede richting. Hier kunnen mensen samenkomen, ontspannen en met elkaar praten over de Weimarstraat. Als blijkt dat er veel mensen gebruik van maken, gaan we er meer ontwerpen. Buurtbewoners en ondernemers kunnen samen met ons kijken hoe en waar we een volgende variant kunnen plaatsen. Zo kan dit deel van de Weimarstraat steeds meer worden wat de buurt wil dat het is: een fijne winkelstraat, waar bewoners en bezoekers graag komen”.

We willen laten zien hoe groen en gezellig de Weimarstraat kan zijn.
Guus Frenaij, initiatiefnemer van de Wij-Wei-Bank

Duurzaam

Wanneer de buurtgenoten spreken over een gezond straatklimaat, doelen ze niet alleen op de ontmoetingen en verbindingen die ze willen stimuleren, maar ook op een duurzame aanpak. Stephan: “We hebben contact met de Upcycle Store van kringloopbedrijf Schroeder voor de bouw van de Wij-Wei-Bank. Schroeder werkt met mensen met een afstand tot arbeidsmarkt en gebruikt enkel afgedankte materialen om die te upcyclen tot iets moois en bruikbaars. Zo houden we het lokaal, sociaal en duurzaam!”

Den Haag FM

Den Haag FM was bij de opbouw van de Wij-Wei-Bank. Bekijk hier de videoreportage

Willen jij en je buurtgenoten ook het heft in eigen hand nemen en een bewonersinitiatief starten? Lees dan snel meer over onze donaties

Bewonersinitiatief

Bewoners die oog hebben voor elkaar en voor hun buurt of straat: daar draait het om bij onze bewonersinitiatieven. Vier keer per jaar geven we donaties van 250 tot 1.500 euro aan enthousiastelingen uit onze regio die van aanpakken weten.

Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Welzijn